RENDANG DAGING



BAHAN A

- 500 g daging
- 3 1/2 cawan santan (1 biji kelapa)
- 1 sudu makan kerisik
- 1 sudu makan air asam jawa
- Daun kunyit
- Garam secukup rasa
- Daun limau purut
- Minyak masak
- Air secukupnya
- Gula secukup rasa

BAHAN B (untuk dikisar)

-  1 1/2 inci halia
-  1 1/2 lengkuas
-  2 batang serai
-  20 tangkai cili kering
- 10 batang cili padi
-  2 ulas bawang putih


CARA MEMBUATNYA

1. Daging dipotong dadu serta dibasuh dan ditoskan.
2. Panaskan minyak dan tumis BAHAN B  yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan daging yang telah di basuh dan dipotong dadu itu dan gaul sehingga rata.
4. Masukan santan serta air asam jawa dan gaul sehingga rata
5. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa dan masak kesemua bahan sehingga dagingnya lembut.
6. Apabila sudah naik minyak serta pekat boleh diangkat dan dihidangkan. sekiranya ingin rendang menjadi lebih kering, masak sehingga kelihatan apa yang diinginkan.


RENDANG DAGING RENDANG DAGING Reviewed by drawing technique on 6:11 AM Rating: 5
Reviewed by on Rating: 5
Powered by Blogger.