SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI


BAHAN A

- 20 ekor udang
- 20 biji petai
- 4 sudu makan asam jawa
- 2 tangkai serai
- Minyak masak secukupnye
- 2 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
- 2 ulas bawang besar

BAHAN B (untuk dikisar)

- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 25 batang cili kering

CARA MEMBUAT

1. Panaskan kuali serta minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
2. Masukkan air asam dan serai dan dikacau sehingga pecah minyak
3. Masukkan petai, udang dan bawang besar dan gaul sehingga rata.
4. Taburkan garam dan gula secukup rasa.
5. Setelah pekat dan masak bolehlah dihidangkan.

SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI Reviewed by drawing technique on 9:45 PM Rating: 5
Reviewed by on Rating: 5
Powered by Blogger.